(9) Carl Michael Bellman
Yttre borggårdenHär i den smala mörka gränden på baksidan av av högvaktsflygeln finns ett gallerfönster en trappa upp, som markerar Slottshäktet.

Här satte försommaren 1794 skalden Carl Michael Bellman inspärrad under 10 veckor på grund av gamla skulder han inte kunde betala. Även om det ansågs vara en förmån att sitta i Slottshäktet istället för för Bysättningshäktet var det ingen munter tid för Bellman, som blev sjuk och deprimerad.

Dock muntrades Bellman emellanåt upp av besök, och kunde då brista ut i sång. Det berättas att befälen och soldaterna blev så betagna av sången att de glömde sin vaktsyssla. Till och med höga dignitärer på väg till och från slottet blandade sig med åhörarskaran och applåderade framför cellfönstret.

Att Bellman placerades i häktet antas ha varit en hämndaktion av skaldens tidigare vän krigsfiskalen Enoch Nobelius, som var förälskad i Bellmans hustru Lovisa. Hon besvarade dock inte hans känslor, och han lät därför kasta Bellman i häkte för en mindre skuld som skalden hade till honom. Nobelius blev också mycket avskydd för sitt agerande.
När Bellman till slut löstes ut ur häktet den 17 juni 1794 var han svårt sjuk
Han återhämtade sig aldrig utan avled åtta månader senare i sitt hem, efter att ha varit sängliggande en längre tid.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Källor:
Webb: Bellmansällskapet.
Bok: ”Skalderna i Gamla Stan”. Ulf Bagge. ISBN 91-574-5693-3